Drie Generaties Bailyu: Architectuur als Erfenis

Architect Piet Bailyu: ‘Veel architecten zijn egotrippers die met hun gebouw het verschil willen maken. Maar wie heeft daar een boodschap aan?’

“Architectuur moet betekenis geven aan de omgeving en gedragen worden door mensen”

Wanneer je door Knokke wandelt, kom je onvermijdelijk in contact met het werk van de familie Bailyu. Drie generaties lang heeft deze architectenfamilie het gezicht van de badplaats mee vormgegeven. Van grootvader Dany, die in de jaren zestig Project Architects oprichtte, tot vader Piet die het bureau uitbouwde tot een gevestigde naam, en nu Louis die als derde generatie de fakkel overneemt.

De drie generaties Bailyu samen v.l.n.r: Louis, Dany (in de stoel) en Piet.

Een Familiaal Erfgoed

De geschiedenis van Project Architects begint in 1961, toen Dany Bailyu zijn bureau oprichtte. Op zijn 89e blikt hij terug op een carrière die samenviel met de bloeiperiode van het kusttoerisme. “Ik had het geluk te starten in een gunstige tijd,” vertelt hij. “In de jaren zestig en zeventig floreerden het kusttoerisme en de appartementsbouw. Mijn kracht was dat ik heel efficiënt en commercieel ingesteld was.”

Dany’s pragmatische aanpak legde de basis voor wat later zou uitgroeien tot een architecturale dynastie. Tot 2001 realiseerde hij talloze residenties in Knokke en omgeving, waarbij hij de nadruk legde op doelgericht bouwen. “Piet is op dat vlak anders,” merkt hij op over zijn zoon. “Hij heeft zich echt toegespitst op waar Knokke voor staat en vindt veel beter het evenwicht tussen het esthetische en commerciële.”

Schets Kalvekeetdijk 179, 8300 Knokke. © Projectarchitects.be

De Kunst van het Schetsen

Toen Piet in 1992 bij het familiebedrijf kwam, bracht hij een andere visie mee. Tien jaar lang werkten vader en zoon samen, tot Dany in 2001 definitief de fakkel doorgaf. Vandaag levert Project Architects jaarlijks een vijftal privéwoningen en enkele honderden appartementen op, waarvan ongeveer de helft in Knokke-Heist.

Voor Piet begint elk ontwerp met pen en papier. “Ik schets nog steeds alles met de hand,” legt hij uit. “In mijn beginjaren ben ik honderden werven en woningen gaan bekijken. Met potlood en papier tekende ik die gebouwen na, om te leren hoe ze technisch in elkaar zitten. Pas als je een bibliotheek in je hoofd hebt, kan je echt creatief zijn.”

Louis, die sinds twee jaar bij Project Architects werkt, waardeert deze traditie. “Door te tekenen kan je veel sneller iets weergeven dan met de computer,” zegt hij. “Als je een potlood vastneemt, moet je op voorhand al weten waar je ontwerp begint en eindigt. Het vereist een andere manier van denken.”

Architect Piet Bailyu.

Harmonie met de Omgeving

De strikte stedenbouwkundige voorschriften in Knokke zien de Bailyu’s niet als beperking, maar als kans. “Ik vind het net goed dat je in Knokke niet zomaar wat kan neerpoten,” stelt Piet. “Je hoeft niet bang te zijn dat er plots een schreeuwlelijk gebouw naast je verrijst.”

Deze filosofie weerspiegelt zich in hun architecturale benadering. “Een gebouw moet in harmonie zijn met de omgeving en een meerwaarde bieden voor de bewoners en buurt,” verduidelijkt Piet. “Het moet een reden hebben om te bestaan en gedragen worden door mensen. Soms kan je buiten de lijntjes kleuren, maar ik houd niet van schreeuwerige architectuur.”

Een Nieuwe Generatie

Louis, die oorspronkelijk scheepsingenieur wilde worden, bracht na zijn architectuuropleiding in Delft een frisse blik mee. Zijn eerste project, een villa in de Magere Schorre voor Compagnie Het Zoute, toont aan hoe traditie en vernieuwing hand in hand kunnen gaan.

“Het is echt een ontwerp van ons twee,” vertelt Louis over de samenwerking met zijn vader. “Mijn vader heeft de aanzet gegeven, waarop ik verder heb gewerkt. Ik heb mijn eigen kijk op architectuur, maar ook veel respect voor de verwezenlijkingen van mijn vader en grootvader. Het zou gek zijn om zoveel kennis te negeren.”

Meer dan Architectuur

Naast hun professionele band verbindt een gedeelde passie voor watersport de familie. Van skiën tot surfen, zeilen tot kitesurfen – de Bailyu’s delen niet alleen hun liefde voor architectuur, maar ook voor avontuur. Arnaud, Louis’ jongere broer en eveneens architect, is zelfs Belgisch kampioen golfsurfen geweest.

“Telkens wanneer mijn kinderen afstudeerden in het zesde studiejaar, zijn we gaan kitesurfen met het hele gezin,” vertelt Piet. “Volgend jaar word ik zestig. Dan wil ik dat graag nog eens overdoen.”

Een Voortdurende Evolutie

Met Louis als derde generatie evolueert Project Architects verder, zonder zijn wortels te verliezen. De combinatie van Dany’s commerciële pragmatisme, Piets esthetische visie en Louis’ digitale vaardigheden belooft een boeiende toekomst voor het bureau.

“Knokke heeft ons veel gegeven,” besluit Dany. “Daar moeten we erkentelijk voor zijn. Het is een voorrecht om hier zo veel projecten te mogen realiseren.” Deze dankbaarheid, gecombineerd met respect voor de omgeving en een passie voor vakmanschap, kenmerkt drie generaties Bailyu-architectuur.

De familie Bailyu bewijst dat architectuur meer is dan bouwen – het gaat om het creëren van betekenis, het respecteren van omgeving en het doorgeven van kennis van generatie op generatie.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *